2021-05-26 09:10:50• hírek • Szatmár.ro

Nyílik a Népzenei műhely a Fonóban

2014 őszén Nauner-Agárdi Éva mátészalkai citeraoktató vezetésével és Mátyás Erika zenetanárnő közreműködésével heti rendszerességgel népzeneoktatás és -tanulás vette kezdetét a Fonóban. A kezdeményezéshez örömmel csatlakoztak gyerekek és felnőttek egyaránt, hogy megismerjék az egykor minden háznál pengetett régi népi hangszert és ezáltal népdalaink világában is elmélyüljenek.

Jövő héttől új népzenei oktatók érkeznek a Fonó-Házba: a citerázás mellett népi furulyajáték elsajátítására is lehetőség lesz Rimán Barbara és Takács Attila irányításával:

“...A zene gyermekkorom óta szerves része az életemnek. A népzene és a néptánc világával való megismerkedés magával ragadott, amelynek köszönhetően döntöttem a népzenetanári pálya mellett. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen az óvodáskortól a felnőttekig minden korosztállyal dolgozhattam már együtt. A munkám során fontosnak tekintem, hogy az óráimon jó hangulatban és oldott légkörben dolgozzunk együtt közösen. Legfőbb célom, hogy a növendékeimmel széleskörűen megismertessem a magyar népzene gazdagságát, örömmel zenéljen és zenéljünk közösen mind az órákon, mind az órákon kívül egyaránt" - mondja Rimán Barbara népi furulya oktató.

“Takács Attila vagyok, Nyíregyházáról. Egy Hajdú-Bihar megyei kistelepülésen nevelkedtem, ahol gyermekkoromtól kezdve lehetőségem volt citerán tanulni és együttesben zenélni különböző mesterek kezei alatt. Az itt megszerzett élmények késztettek arra, hogy én is a hangszer tanításával foglalkozzak, ezért végeztem el a Nyíregyházi Egyetem népzene- és népikultúra-tanári képzését. A citera az egyik legrégibb és legnépszerűbb hangszerünk. A magyar népzene széles spektrumán használható, ugyanis Kárpát-medence-szerte ismerték és használták. Az órák során törekszem arra, hogy a népzenei ismeretek elsajátítása mellett figyelmet fordítsunk egy jó közösség építésére, jó hangulatú közös zenélésre.”

A citera és népi furulya oktatás kéthetente, szombatonként délelőtt zajlik majd a Fonó-Házban. Az első, ismerkedős népzenei foglalkozásra június 5-én, szombaton 13.00 órától kerül sor. Hangszerek találhatóak a Fonóban, az órákon való részvételhez nem szükséges vásárolni saját hangszert, de ha van, természetesen érdemes elhozni.

Jelentkezni és érdeklődni a 0744-687813-as telefonszámon Nezezon Enikőnél lehet.

A szervezők kezdő és haladó, gyermek és felnőtt csoportok kialakítását tervezik, így bárki jelentkezhet, aki érdeklődik e hangszerek iránt. Minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak.

A program támogatója a Csoóri Sándor Alap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: